1. Rust
Zorg goed voor jezelf door voldoende nachtrust te nemen, regelmatig en gezond te eten. Bouw een ritme in je leven in waar jij je goed bij voelt. Het ouderwetse gezegde Rust, Reinheid en Regelmaat is zo gek nog niet. 2. Aarden Zorg dat je je lichaam blijft voelen. Dit kun je doen door te ‘aarden’ en met je voeten op de grond te stampen, springen, stevig de pas erin te zetten. Of masseer je zelf of laat je masseren, zo voel je weer de tintelingen in je lichaam. 3. Neem pauzes Neem regelmatig pauzes, door bv. op je werk even wat te drinken te halen, een stukje te lopen, of door 3 minuten bewust op je adem te letten en naar je buik te ademen. 4. Naar buiten! Bouw in je leven in dat je naar buiten gaat. Tussen de middag op je werk, of dagelijks een blokje om, en als dat lukt een wat langere wandeling, waarbij je geniet van alles wat de natuur je laat zien. Hierdoor krijg je een positievere kijk op het leven, en een betere conditie! 5. Mediteer Mediteer. Of kijk op internet naar geschikte meditaties en luister daar geregeld naar. Het maakt je rustiger van binnen en zorgt ervoor dat je hoofd leger wordt. 6. Start met yoga Meld je aan voor yoga. De ontspannen bewegingen maken je lijf soepeler en je geest rustiger. 7. Gebruik je zintuigen Als je wandelt in de natuur, let dan op je ademhaling en kijk eens hoeveel stappen je zet bij iedere ademhaling. Kijk bewuster naar wat je ziet, bijvoorbeeld naar de stam van een boom, bestudeer de groeven en de kleuren. Richt je aandacht specifiek ergens op, bijvoorbeeld op de geluiden die je hoort, de wind die je huid raakt, de mooie luchten of vergezichten. Wandel eens wat langzamer dan je gewend bent en ervaar hoe dat is. 8. Geen schermen voor het slapengaan Zorg ervoor dat je een uur voordat je naar bed gaat niet meer achter de computer zit. 9. Werk buiten Maak een werkafspraak buiten en wandel samen. Geen meeting maar een “weeting”. Wandelend brainstormen, overleggen, gaat vaak veel sneller, efficiënter en je hoofd blijft fris. 10. Mantra's Luister naar mantra’s of zing ze zelf. Bijvoorbeeld de mantra’s van Deva Premal: Mangalam, Gayatri Mantra, Moola Mantra. Op YouTube kun je ze vinden.
1 Comment
Beantwoord onderstaande vragenlijst, die ontwikkeld is door Elaine Aron. Als je veertien vragen of meer hebt beantwoord met “ja”, dan ben je waarschijnlijk hoog sensitief.
Eén op de vijf mensen is hooggevoelig. Een persoonlijkheidstrek die je zowel kwetsbaar kan maken, als ook heel succesvol. Hoogsensitiviteit is een ander woord voor: gevoeliger zijn voor prikkels.
Als afkorting wordt vaak HSP genoemd, een Hoog Sensitief Persoon. Bij een HSP ontbreekt het filter om veel informatie te verwerken. Dat kan leiden tot sneller overprikkeld zijn, eerder moe zijn, emotioneel geraakt worden of last hebben van lawaai of fel licht. Een persoonlijkheidstrek Het is geen afwijking of stoornis, maar een persoonlijkheidstrek, die mogelijk genetisch bepaald is. Zolang mensen niet weten dat ze dit hebben, denken ze vaak dat ze “anders” zijn en dat er iets mis is met ze. Is eenmaal bekend dat je dit hebt, dan is het de kunst om te focussen op de positieve kanten ervan. En dat is: het aanvoelen van subtiliteiten, nuances zien, intuïtief zijn, een esthetisch oog hebben, analytisch en consciëntieus zijn. Ze zijn goed in mensen samenbrengen en zijn dan ook vaak succesvol in hun relaties en carrière. Alleen hebben ze daarvoor de juiste omgeving nodig. Benut je goede eigenschappen Toch is ook vastgesteld dat HSP’s vaker last krijgen van angststoornissen, depressies en burn-out. Elaine Aron, een Amerikaans psycholoog heeft als eerste over Hoog Sensitieve personen geschreven en er onderzoek naar gedaan. Ze geeft aan dat het zowel voor- als nadelen heeft om hoog gevoelig te zijn. Het oog voor detail heeft als voordeel dat het prettig is onmiddellijk het bordje van de nooduitgang te zien in een ruimte of hoe je een ruimte gezellig kunt maken. Aan de andere kant kan het een nadeel zijn wanneer je snel een beslissing moet nemen, en niet in staat bent dat te doen. Elaine Aron ziet hierin ook een voordeel: hoog sensitieve personen zijn juist goed in onderzoeken en stimuleert mensen om deze eigenschap te benutten, ook al wordt het soms afgedaan als lastig en kritisch. Eveneens is aangetoond dat HSP’s empathischer zijn en een groter inlevingsvermogen hebben. Eigenschappen die in een carrière van pas komen. Belangrijk voor HSP’s is om een goede context te scheppen en dat is :voldoende rust nemen, omgaan met andere HSP’s of mensen die er rekening mee houden. Harmonie is prettiger dan drukte Werksituaties waarbij veel met deadlines gewerkt wordt, waar over-kritische bazen aanwezig zijn of waar de werkruimte lawaaierig is, zijn funest. Prettiger is een rustige, harmonieuze omgeving waar je je ideeën kunt uiten en je controle hebt over je eigen tijd en omgeving. Vaak hebben HSP’s ook meer rust nodig en hebben ze tijd nodig om op zichzelf te zijn. |
|